انواع رسانه ها و وسایل ارتباطی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

چکیده

بشر همواره از وسیله­ای برای برقراری ارتباط استفاده می­کرده است تا بتواند پیام خود را به دیگران برساند. او در ابتدای آفرینش با جانوران تفاوت زیادی نداشت، زیرا اطلاعات را به شیوه آنان مبادله می­کرد، یعنی از طریق لمس کردن، حرکات چهره و... اما برای روحیه کنجکاو او این وسایل ابتدایی ناکافی بود و نمی­توانست نیازهای او را برطرف ساز.
بعد از مدتی به زبان شفاهی دست یافت و وارد کهکشان شفاهی شد و ارتباطات مستقیم شنیداری و دیداری داشتند و بیشتر از  پنج حس خود استفاده می­کردند. ولی حس غالب، حس شنوایی بود. این روند ادامه داشت تا در یونان حروف الفبا اختراع شد و عصر کتابت آغاز گردید. بعدها با اختراع چاپ توسط گوتنبرگ موجب شد انسان برای ارتباط برقرار کردن به نوشتار چاپی روی آورد و کهکشان گوتنبرگ آغاز شود، حس غالب، حس بینایی بود و علاوه بر محتوا به رسانه و وسیله انتقال پیام توجه شد که رسانه­های مدرن امروزی تمام جهان را زیر سیطره­ی پیام­های خود قرار داده­اند. ما در این مقاله، در صدد بیان انواع رسانه­های دیداری، شنیداری، دیداری و شنیداری هستیم که  به صورت مختصر به آنها پرداخته شده­اند که عبارتند از  رسانه­های دیداری مثل: کتاب و کتابت، تلگراف، مطبوعات، عکس، پیامک

کلیدواژه‌ها


1ـ ملوین دفلور ـ اورت ای. دنیس، شناخت ارتباطات جمعی، مترجم: سیروس مرادی، چاپ دوم: بهار 1387، چاپ و صحافی: سروش، انتشارات دانشکده صدا و سیما.
2ـ حبیب زاده ملکی، اصحاب، رسانه شناسی، چاپ اول 1394،  نشر: جامعه شناسان، تهران.
3ـ زروق، محمد حسن، مبانی تبلیغ، چاپ دوم سال 1390، چاپ و انتشارات سروش.
4ـ منطقی، دکتر مرتضی، تهاجم تبلیغاتی، چاپ اول 1388، ناشر: عابد.
5ـ باستانی، قادر، اصول و تکنیک­های برقراری ارتباط مؤثر با دیگران، چاپ دوم زمستان 1386، چاپ شمشاد.
6ـ کاویانی، دکتر محمد، روان شناسی و تبلیغات (با تأکید بر تبلیغ دینی)، ناشر: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، چاپ پنجم: زمستان 1392.
7ـ اکرامی فر، دکتر محمود رضا، مردم شناسی ارتباطات خودمانی، چاپ: اول 1386.
8ـ محمد بن عوض المشیخی، رسانه­ها در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، مترجم: دکتر حسن بشیر، چاپ اول: 1389، ناشر: دانشگاه امام صادق (ع).
9ـ منطقی، دکتر مرتضی، راهنمای والدین در استفاده فرزندان از فنآوریهای ارتباطی جدید، تلفن همراه، ناشر: عابد، چاپ: دوم، بهار 87، تهران.
10ـ  زروق، محمد حسن، مبانی تبلیغ، چاپ: دوم 1390، انتشارات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، تهران.
11ـ  بچاری، جعفر، تبلیغ، چاپ دوم، سال 1386 هـ ش، ناشر: انتشارات نور النور.
12ـ خندان، محسن، تبلیغ اسلامی و دانش ارتباطات اجتماعی، چاپ اول، بهار 1374، ناشر: مرکز چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی.